Litet kuriosa som inte direkt passar under hemsidans andra rubriker.

Otto Fries och hans hustru
Otto Fries, Elias och Christinas Fries tredje son, var familjens svarta får och gjorde en hel del dumheter. Hans framgångsrika syskon fick hjälpa honom flera gånger särskilt ekonomiskt. Familjen var säkert inte heller så nöjd med hans val av hustru. Christina var en fattig prästdotter från Västergötland och dessutom avsevärt äldre än Otto. Hon lär dock ha varit bildad och tyckt om att läsa. Som släktforskare händer det att man hittar litet oväntade uppgifter. När det gäller Chrsitina visade sig att hon  i alla fall har mycket "fina" anor. Hennes farfars morfar var adelsmannen David Göthenstierna, lagman och häradshövding och hennes farfar farmor var Catharina Clerck. Hon var så märkvärdig att hon enl. kyrkboken "begravdes i Norra gången inne i Lunds domkyrka och kyrkklockorna ringdes tre gånger för henne."


Prins Gustaf och Elias Fries
På kvällen den sista dagen i april hälsas våren välkommen med körsång och eldar på många ställen i
Sverige. Två av de sånger som då vanligen sjungs, Sjungom studentens lyckliga dag och Glad
såsom fågeln i morgonstunden, har tonsatts av prins Gustaf, född 1827 och död 1852. Prins Gustaf och hans bror prins Carl studerade i Uppsala på 1840-talet och bodde då i ett litet tvåvåningshus på Bävernsgränd (Prinshuset), som mirakulöst nog har räddats undan rivning.

Prinsarna hade bl.a.Elias Fries som lärare och var ofta gäster i hans hem. Särskilt prins Gustaf tycks ha varit fäst vid sin lärare, för han skänkte honom 1846 två silverljusstakar (se nedan) och när han samma år på grund av dålig hälsa vistades i Tyrolen, skickade han ett herbarium till Elias. Detta herbarium har senare
genom arvsskiften spritts inom släkten, se nedan.

Ljusstakar, ett par. Gustaf Möllenborg, Stockholm
1845 Silver. Stämplade G.M. Graverade ”Gåfva af
H:K:H Prins Gustaf till E. Fries 14/3 -1846”.
Annons från Skånes Auktionsverk 2014.

Herbarieark med tusensköna skänkt av prins Gustaf till Elias Fries. Texten nedtill: Bellis Perennis, Telfs Tyrolen, 20 oktober 1846 Gustaf.

Foto Kathrin Fries

Prinshuset

Prinshuset är en byggnad i centrala Uppsala. Namnet kommer av att ett flertal av Oscar I:s söner och sonsöner bebott huset under sin studietid vid Uppsala universitet. Huset är beläget vid Bäverns gränd 4
Foto och text Wikipedia
Klicka på huset och läs mer om byggnaden.

 • Släkten Wieslander

Elias Fries  gifte sig år 1832 med Christina Wieslander (1809–1862). Christina var dotter till kyrkoherden  i Odensjö, Petrus Wieslander. Denne hade fem syskon. En av dem var professorn Magnus Wieslander . Via vår hemsida fick "redaktören" kontakt med en ättling till Magnus. Han heter Arne Wieslander och är släktforskare och ville ha litet mer kunskap om släkten Fries och ville också gärna bli medlem i föreningen. Vi har ju alla samma ana i kyrkoherden Magnus Wieslander som föddes 1727 i Vislanda och är far till Petrus och Magnus.

Nedan en träff då vi jämförde våra släktuppgifter.

 • Vilka ligger i Elias Fries grav på kyrkogården i Uppsala?

Kanske finns det någon bland släktingarna som kan lösa denna gåta? Märkligt nog finns det ingen person med namnet Didner i databasen Sveriges Befolkning 1880. I kyrkoböckerna kan man hitta att fyra barn som bodde i på Säby gård, Danmark, Uppsala län tog sig namnet Didner år 1917 (se nedan) Vilka var dessa?Därefter kan man hitta namnet Didner i olika databaser. (red. anm.)

 • Ett brev från Robert Fries till brodern Thore.
Robert var 45 år när han skrev detta. Han var då professor och föreståndare för Bergianska stiftelsen i Stockholm och Thore var 35 år och bodde i Uppsala och var konservator vid Uppsala univ:s botaniska museum.
B.B.
Gör mig den tjänsten och se efter bland mina afrikanska burkar (ej bland pressade växterna), om du kan hitta några frukter (troligen torkade) av nr 453. Det är en Rubacié (Gardenia) och frukterna äro äggformade, 5-6 cm långa. Burkarna stå, som du vet, i glasskåpet mitt emot skåpet med mina pressade växter.Där skall finnas frukter och hittar du dem, så lägg dem i någon ask o skicka dem omgående.
Hälsningar! Robert
Kanske (fungerar?) ej lägga i glasburk  utan i någon askmed papper.

Gunilla kommenterar brevet: Kort och koncist, inget personligt förutom ordet "Hälsningar". Två professorer vars enda intresse var forskning på växter.

Enligt Wikipedia företog bröderna tillsammans en botanisk resa till tropiska Afrika 1921–1922.
 • Inbjudan till vigselakt
Detta inbjudningskort till sin farmors och farfars bröllop hittade Christina Bergengren i sina gömmor. Evas föräldrar hade inte möjlighet att närvara och kunde förmodligen inte heller bekosta dotterns bröllop.. De bodde då i Orlando, Florida. August Almén och Sanna, född Fries och var generösa och ordnade vigselakten. Eva var Sannas brorsbarn och Elias Fries barnbarn.
 • Spegelmakare
​​Elias Fries faster, Sara Helena, född 1756 i Jönköping var gift med Niclas Falkengren född 1750. Han var glasmästare och en skicklig spegeltillverkare. Hans speglar säljs fortfarande på bl.a Bukowskis för dyra priser
 • En inbjudan

Denna fina inbjudan till barnbjudning gick till Sverker Lönnberg som kallades Pelle i familjen född 1903, hans bror Tore född 1906 och deras mor Eva Fries g. Lönnberg.

 

Sanna var Evas faster men varför detta barnkalas? Inte något av Sannas barnbarn var född den 21 november. Ville hon bara träffa sina släktingar med barnen?

 

Inbjudan till barnkalas
 • Släktskap med Linné

Ibland stöter man på i olika texter om att Elias Fries ättlingar skulle var släkt med Carl von Linné.

Nedanstående diagram visar att Elias hustru hade samma anmoder som Carl von Linné: Märit Larsdotter:

Klicka på W ovan så kan du  läsa innehållet.

 • Elias Fries farfar

Elias Thoresson Fries tillhörde mösspartiet och var riksdagsledamot under flera perioder. Enl. släkttraditionen blev han berömd och uppskattad för att han hade väckt en motion om att alla slädhästar skulle vara försedda med bjällror för att minska olyckshändelser på gatorna.

 • Eva Fries´ amerika-koffert. Kanske det är denna som hon hade när hon kom hem från Florida för att gifta sig med Einar. Hon bodde då hos Alméns i Uppsala.

Klicka på PDF ovan så kan du läsa en rörande och märklig historia.

 • Brev från Carl-Thore Fries till Nanna Fries med anledning av tidningsartikeln med sonen Elias Fries (vår nuvarande ordförande). Artikeln finns i det alménska släktarkivet i Uppsala Universitetsbibliotek.
 • Detta vackra frimärkshäfte hittade Allan Ekström "i sina gömmor".
 • På bilden nedan ses Selma Lagerlöf ta emot hyllningar från elever och lärare på den gamla Nannaskolan tillsammans med rektor Daniel Viotti. (Sally Fries svärson.)

Den 23-24 maj 1907 firades i Uppsala 200-årsminnet av Carl von Linnés födelse. Det blev en storslagen fest i strålande vårväder med en girlangpyntad och flaggprydd stad. Linné-festen arrangerades av Uppsala Universitet och Studentkår och på programmet stod bland annat festligheter i universitetsaulan, vårfest i Botaniska trädgården och en högtidlig promotion i Domkyrkan, där Selma Lagerlöf och prins Eugen med flera promoverades till hedersdoktorer.

Fotot är hämtat från Uppsala kommuns hemsida (med kommunens tillåtelse.)

  

Pris till Otto Fries hus i Orlando

Vid släktmötet i Femsjö när Katarina Elvin berättat om Otto Fries och hans familj om huset som de byggde m.m. meddelade en av deltagarna att det fanns intressanta uppgifter på staden Orlandos hemsida Det handlade om priset som familjen, som bor där nu,  vann i april 2012 och om Katarinas besök.

 

Det var tydligen två pris som delades ut.

Floragatan 3

Nedanstående avsnitt är hämtat ur Per Wästbergs bok "Vägarna till Afrika" och kapitlet "Det gamla Östermalm". Det inleds med att Per Wästberg promenerar med Bo Bergman och de besöker Floragatan 3 där Robert Fries och hans hustru Nanna bodde.

Nedan två urklipp ur tidningen Antik&Auktion sid 39 Klubbat special Böcker och kartor av Christina Linderoth Olson  Foto Stockholms Auktionsverk

Inrikespass
Om någon skulle göra en resa i Sverige under 1800-talet måste man ha ett inrikespass. Genealogiska föreningen håller nu på att mata in (fotografera av) från passjournalerna alla pass som utfärdades under åren 1812–1860 med titel, namn, ålder, avreseort och destination. Ibland finns även beskrivning på hur personen såg ut. Nedan kan vi läsa att Elias Fries (stavat Friis) skulle resa hem från Lund den 23 maj 1814 och vara hemma i fem månader samt hur han såg ut. Passfoton fanns ju inte på den tiden.

I en tidningsartikel nedan från en okänd tidning återger Yngve Ekström  en anekdot om Elias Fries som en av hans läsare hörde i sin ungdom.